CENNET-
Cennet nasil bir yerdir?
Cennet Kuran ayetlerine uyan, Allah in emirlerini yerine getiren, yasamini O'nun rizasi için geciren insanlarin sonsuza kadar yasayacaklari istedikleri herseye sahip olarak mutluluk icinde yasam surecekleri bir yerdir. Cennette insan, aklina gelen her turlu güzellige diledigi anda sahip olabilecek, diledigini diledigi anda yapabilecektir. insan nefsinin arzu edecegi ve zevk alacagi hersey ve daha fazlasi cennette mevcuttur. Ayetlerde inananlarin gorecegi guzel karsilik söyle haber verilmistir:
Ey kullarim bugun sizin icin korku yoktur ve siz mahzun olmayacaksiniz.
Ki onlar, benim ayetlerime iman edenler ve musluman olanlardir.
Siz ve esleriniz cennete girin; 'sevinc icinde agirlanacaksiniz.
Onlarin etrafinda altin tepsiler ve testilerle dolasilir orada nefislerin arzu ettigi ve gözlerin lezzet (zevk) aldigi hersey var. Ve siz orada suresiz kalacaksiniz.
iste, yaptiklariniz dolayisiyla mirasci kilindiginiz cennet budur. (Zuhruf Suresi, 68-72)
Cennete kimler gider?
& Onlar, oyle kimselerdir ki, (Allah) kalplerine imani yazmis ve onlari kendinden bir ruh ile desteklemistir. Onlari, altlarindan irmaklar akan cennetlere sokacaktir orda suresiz olarak kalacaklardir. Allah, onlardan razi olmus onlar da O'ndan razi olmuslardir. iste onlar, Allah in firkasidir. Dikkat edin; suphesiz Allah in firkasi olanlar, felah (umutlar1n1 gerceklestirip kurtulus) bulanlarin ta kendileridir. (Mucadele Suresi, 22)
Yukaridaki ayette Allah in cenneti vaat ettigi muminlerin diger baz1 ozellikleri Kuran'da soyle belirtilmistir:
iman edip salih amellerde bulunanlar (Bakara Suresi, 25)
Allah'tan korkup sakinanlar (Al i imran Suresi, 15)
ofkelerini yenenler (Al i 0mran Suresi, 134)
Yaptiklar1 (kotu soylerde) bile bile israr etmeyenler (Al i imran Suresi, 135)
Allah'a ve elcisine itaat edenler (Nisa Suresi, 13),
Namazi kilanlar, zekati verenler, elcilere inanan, onlari savunup destekleyenler (Maide Suresi, 12)
Dogru sozlo olanlar (Maide Suresi, 119)
Guzel davranislarda bulunanlar (Yunus Suresi, 26)
Rablerine kalpleri tatmin bulmus olarak baglananlar (Hud Suresi, 23)
Emanetlerine ve ahitlerine riayet edenler (Muminun Suresi,
Tevbe edenler (Meryem Suresi, 60)
Namazlarini (titizlikle) koruyanlar (Muminun Suresi, 9)
Hayirlarda yarisanlar (Fatir Suresi, 32)
Takva sahibi olanlar (Muhammed Suresi, 15)
Gonulden Allah'a yonelip donenler (Kaf Suresi, 32)
Gormedikleri halde Rahman'a karsi icleri titreyerek korku duyanlar ve icten Allah'a yonelmis bir kalp ile gelenler (Kaf Suresi, 33)
CEHENNEM-
Cehennem (Arapça: جحيم), çeşitli inançlarda ölüm sonrası ceza çekilen ateşli bir yer olarak gösterilir. Cehennemde kalma süresi inanca göre değişiklik gösterebilir. Cehennemde günah borcu ödeninceye kadar kalınıp sonra tekrar cennete gidilebilir. Ancak, cehennem bazıları için sonsuza dek ateşte yanmak anl***** gelir.
Kötüleri iyilerden ya da canlıları ölülerden ayıran bir yer kavr***** birçok dinde rastlanır. Eski çağların ve ilkel toplulukların dinlerinde ölen kişinin ruhunun gideceği yer, karanlık ve soğuk yeraltı dünyası (örneğin Norveç mitolojisinde Niflheimr ya da Hel), yer altında karanlık bir dünya ya da uzak bir ada (örneğin Eski Yunan'da Hades), yer altında insanların ruhlarının cezalandırıldığı derin bir uçurum (örneğin Eski Yunan'da Tartaros), yerin altında hem iyi, hem kötü ruhların gölgeler biçiminde, sürekli bir susuzluk içinde yaşadığı karanlık bölge (örneğin Eski İsrail dininde Şeol), ölenlerin ruhlarının yerleştiği göksel bir yer (Pueblo Yerlileri, ölümden sonra insanların bulut olup yağmur getirdiklerine inanırlar) ya da ruhun sonunda yok olup gideceği bulutsu bir varoluş (örneğin Kuzey Amerika'da yaşayan avcı Yerli kabilelerinde) biçiminde düşünülmüştür. Cehennem'i tanrısal cezaya uğrayanların kıyamet gününden sonra gideceği yer olarak gören anlayış, peygamberler aracılığıyla yayılan Zerdüşt dini, Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık gibi dinlere özgüdür.
İslam'da Cehennem
Cehennem; İslam dininde, ahiretteki bir azap yeridir. İnsanlar dünyadaki hareketlerine ve inançlarına göre cennete veya cehenneme giderler. İslam inancında kafir (inanç esaslarından bir veye daha fazlasına inkar eden), müşrik (Tanrı'nın birliğine inanmayan) ve münafık (müslüman gibi görünüp İslam'a inanmayan) olan kişiler öldükten sonra, ahirette, sonsuza kadar cehennemde kalacak ve azap göreceklerdir. Ayrıca, günah işlemiş müslüman kimseler de günahları ölçüsünde cehennemde kalacak ve cezalandırılacaktır ama hanefi mezhebi hariç diğer mezhebler namaz kılmayanıda kafir olarak nitelendirir oyüzden en önemli ibadet namazdır.